Vyberte stranu

Ázijské jedlá, ktoré by ste (ne)ochutnali

Anda White Beach Resort

Marika & Michal, Slovakia

18 Okt 2016

[Total: 15   Average: 4.9/5]

Škandál – toto nám dali v Ázii zjesť!

Naše cestovanie je často spojené i so zaujímavými, ak chcete, tak menej tradičnými jedlami, nad ktorými veľa Európanov ohŕňa nos. Možno i vy nebudete výnimkou. Dá sa povedať, že tradičné/netradičné jedlá vyhľadávame a vždy keď na pár zaujímavých jednohubiek natrafíme, tak ich ochutnáme.

Náš zoznam 5 tradičných ázijských jedál, ktoré by ste určite (ne)ochutnali.

5. Durian

Durian

Durian je zaujímavé ovocie – v prvom rade neskutočne páchne, no v druhom je naozaj veľmi chutné. Zápach durianu pripomína hnijúce odpadky či zhnité vajcia. Ak máte nádchu, hor sa na ochutnávku durianu.

V juhovýchodnej Ázii nájdete zákazovú značku pre toto ovocie v dopravných prostriedkoch, hoteloch, či rôznych inštitúciách. Tak, ako je zakázané do bánk vojsť so zbraňou, rovnako je zakázané priniesť sem durian.

Durian

Prepašovať durian do singapurského metra radšej neskúšajte

Ázijské jedlá

Najväčší pozor si dávajte v meste zákazov – Singapure, kde vám za durian hrozí vyhodenie z metra. Za konzumáciu jedál a nápojov vám hrozí dokonca pokuta až 500 dolárov ! My sme okrem durianu ochutnali v Singapure aj durianovú zmrzlinu. Táto zmrzlina v oblátke / niečo ako ruská / vôbec nepáchla a bola naozaj vynikajúca 🙂 !

Durian

O duriane je známe, že zmierňuje príznaky migrény, čomu sa ani nečudujeme, pretože keď sa vám dostane jeho zápach do nosa, rýchlo zabudnete, že vás bolí hlava.

Miesto ochutnávky: Singapur
Cena zmrzliny: cca 1 € /ks

4. Gigantické kobylky

kobylky

Slovensko – leto a lúka plná lúčnych koníkov. Ani by Vám nenapadlo ich chytiť, vypražiť a zjesť.
Bangkok – Khao San Road, taniere plné pražených pikantných kobyliek a všetci si na nich pochutnávajú. Ázijské kobylky sú však 10x väčšie ako tie naše. Ich nohy sú gigantické a plné ostrých zúbkov ! Pýtate sa, ako tie koníky chutia? Sú chrumkavé, pikantné a možno neuveríte, no naozaj chutné. Ak ste niekedy jedli tortily a chutili vám, tak by vám zaiste chutili aj kobylky.

Pozor !

Pred konzumáciou kobyliek je potrebné odtrhnúť im nožičky. Inak by hrozilo, že sa vám zapichnú medzi zuby, alebo pri prehĺtaní do krku a to by bolo naozaj nepríjemné.

Miesto ochutnávky: Khao San Road, Bangkok
Cena: cca 1 € / 100 g

3. Larvy priadky morušovej

Larvy priadky morušovej

Pritvrdíme. Veď koníka by zjedol kde-kto, hlavne ak má po ruke nejaké to pivko na zapíjanie. Ale larvy ? Možno trošku silnejšia káva. Na túto chuťovku nás nahovoril náš thajský kamarát. Ak sme si dobre zapamätali, larvy sa povedia “dagdé”. Jedná sa o pražené jednohubky zlatistej farby o dĺžke cca 2-4 cm.

Sú jemné, chrumkavé, veľmi chutné a plné bielkovín. Ak si spomínate na slaninové krekry Peppies, ktoré frčali v reklamách 10-15 rokov dozadu, tak presne takto chutia pražené larvy. Dostanete ich kúpiť takmer v celej juhovýchodnej Ázii. My sme si na nich pochutili viackrát v Bangkoku.

Miesto ochutnávky: Bangkok
cena: cca 1,20 € / 100 g

2. Chlpaté tarantuly

tarantule

Ak máte fóbiu z pavúkov, rovno tento bod preskočte.

Podľa Wikipedie trpí arachnofóbiou cca 3,5 – 6,1 % populácie. Ak však z pavúkov strach nemáte, ešte to neznamená, že by ste ich aj ochutnali…

Vďaka kambodžským priateľstvám sme sa ocitli v mestečku Skuon / Spiderville, kde sa to tarantulami len tak hemží. Plné vedrá živých pavúkov tu nie sú raritou. Samozrejme, okrem tarantúl, si tu viete vychutnať aj žaby a netopiere (na žabách si pochutila celá naša rodina – áno, aj naši chlapci. No na netopiere sme mali už naozaj plné žalúdky… 🙂 )

A keďže je to jedno z mála miest na svete, kde si tieto pavúky môžete vychutnať naozaj čerstvé, ochutnali sme ich zopár (6) aj my. Naozaj sa nemáte čoho obávať. Ak si odmyslíte tie spálené chlpy, chutia celkom fajn. Prirovnali by sme to k pikantným čipsom.

Miesto ochutnania: Skuon, Kambodža
cena: cca 1 € / ks

Pokračovanie článku nižšie , kliknite SEM pre „skok“ nižšie!

Naše ďalšie články

1. Balut

Balut
Balut
Balut

Zobáčik, očká, či nevyvinuté krídielka s perím ? Tak toto je už pre silnejší žalúdok. Balut je najväčšou tradičnou pochúťkou na Filipínach. Slováci ponúkajú halušky, filipínci baluty.

Čo môže byť ten balut ? Je to kačacie embryo – ešte v škrupinke, pripravené na pare a má takmer vyvinuté celé telíčko. Preto to nie je zrovna najvábnejšie vyzerajúce jedlo – práve naopak – vyzerá nechutne. Po rozbití škrupiny a vysatí vývaru, hlava “kačičky” odkväcne a vy ju môžete s kľudom odhryznúť – aj so zobákom. Už na prvý pohľad rozoznávate všetky časti, dokonca aj nožičky. Avšak, toto vajíčko chutí naozaj zaujímavo. Niečo medzi vajíčkom natvrdo, kuracou pečienkou a vareným kuraťom z polievky.

Balut jednoznačne musíte konzumovať s domácimi ako my. Najlepšie vám opíšu, ako postupovať. Podáva sa so štipkou soli a kvapkou octu.

Na balut natrafíte na menších ostrovoch u domácich, ale aj na turisticky známom ostrove ako je Boracay, či v hlavnom meste Manila.

Miesto ochutnania: Boracay, Filipíny
Cena: cca 1 € / ks

BONUS č. 1 – prasacie krekry

tarantule

Baluty, či tarantuly ? Naozajstná mňamka v porovnaní s týmito prasacími krekrami. Chce sa nám zvracať, keď si na ne spomenieme. (Teda, okrem nášho staršieho syna Miška, ktorý by ich jedol od rána do večera a už dva krát si ich pýtal aj doma… Hold, má žalúdok po tatovi).

Kúpili sme si ich v prístave v Cebu na Filipínach. Krekry – fritovaná bravčová koža, predávajú/vyrábajú vo vozíku, podobnom na výrobu pukancov a pri výrobe aj celkom voňajú – asi ako oškvarky. Sú veľmi mastné, keď ich chrúmete, doslova vám masť steká po brade.

Ich chuť sa však nedá definovať. Aj keď sme nikdy neolízali prasaťu v chlieve zadok, chuť krekrov by sme k tomu smelo prirovnali. Proste nechutné. Boli dokonca tak odporné, že sme si ich aj zabudli odfotiť 🙂

Ak ste ich niekedy vyskúšali, napíšte nám prosím aj váš názor na ne.

Miesto ochutnania: prístav Cebu, Filipíny
Cena: cca 2 € / 150g balenie

BONUS č. 2 – červy pre menej odvážnych

cervy

Ak zrovna nie ste “fajnšmeker”, ale láka vás ochutnať aspoň jednu neobvyklú pochúťku, tu je náš tip pre vás.

Na filipínskych letiskách zoženiete sušené bio červy. Červy sú sušené na slnku, jemne nasolené, a naozaj málinko pikantné. Balené v malých sáčkoch cca po 30 kusov / 20 gramov a trvanlivosť majú maximálne mesiac. Výrobca deklaruje, že sú z BIO fariem a chutia naozaj výborne. Celkom ako arašidové chrumky, mňam.

My sme priniesli z našej cesty zopár balíčkov našim kamarátom a rodine, pretože magnetky sú už klišé a minuli sa naozaj rýchlo. Niektorým sme museli s konzumáciou zo začiatku pomôcť, iní si vystačili aj sami 🙂

Miesto nákupu: letiská, Filipíny
Cena: cca 2 € / 20g balíček

Ďakujeme naozaj veľmi pekne za váš záujem o naše články.
Ak vás naše písanie teší, budeme radi ak ho zazdieľate aj vašim kamarátom.

NOVINKA ! Pod článok sme pripojili facebookové komentáre. Za každý budeme vďační 🙂

QUOTE: „a journey of a thousand miles begins with a single step“

© 2016 cestujsdetmi.sk

Súvisiace články

01_sidebar 03_sidebar 02_sidebar

INDONÉZIA S DEŤMI

AKO NÁJSŤ LACNÉ LETENKY

FILIPÍNY S DEŤMI